6 SORUDA MALULEN EMEKLİLİK

Malulen emeklilik milyonları ilgilendiriyor, herkes şartları merak ediyor. Prim günü kriterinden bazı rahatsızlıklara, iş kazasına kadar birçok ayrıntı var.

6 Soruda Malulen Emeklilik

Malulen emeklilikle ilgili soruları yanıtlayan Sosyal Güvenlik Uzmanı Melis Elmen'in açıklamaları şu şekilde:

  1. SGK YA DA BAĞ-KUR AYRI MI VAR MI? Malulen emeklilikte kurum farkı bulunmamaktadır. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), Emekli Sandığı ve BAĞ-KUR sigortalıları, kendi mevzuatlarına uygun olarak malulen emeklilik başvurusu yapabilirler. Ana koşul, yüzde 60 ve üzeri iş göremez raporunu bir heyetten almak gerekmektedir.

  2. MALULEN EMEKLİ OLAMAYAN ENGELLİ HAKKIYLA EMEKLİ OLABİLİR Mİ? Engelli bireyler, raporlarında yüzde 60 ve üzeri bir engel durumu bulunsa bile, eğer Ankara heyeti ve SGK tarafından "engelin doğuştan geliyor ve sonradan oluşmamış" şeklinde bir değerlendirme yapılırsa, bu durumda malulen emeklilik yerine engelli emekliliği imkanı bulunabilir. Engelli emekliliği ile malulen emeklilik arasında prim günü ve hizmet süresi gibi farklar bulunmaktadır.

  3. HANGİ HASTALIKLAR MALULEN EMEKLİLİĞİ KAPSIYOR? Malulen emeklilik için uygun hastalıklar, iyileşme süreci uzun, zor veya mümkün olmayan hastalıklardır. Örneğin organ nakli, Parkinson hastalığı, kemik iliği nakli, kanser gibi zor tedavi gerektiren rahatsızlıklar, yüzde 60 ve üzeri rapor alındığında malulen emekliliği kapsayabilir.

  4. ÖZEL HASTANE RAPORU GEÇERLİ Mİ? Malulen emeklilik için geçerli olan sağlık raporları, SGK tarafından yönlendirilen tam teşekküllü devlet hastanelerinden alınmalıdır. Özel hastanelerden alınan raporlar bu kapsamda geçerli değildir.

  5. BORÇLANMA YAPILABİLİR Mİ? Eğer şu anda sahip olduğunuz prim günü bin 800 günün altındaysa, doğum, askerlik veya yurtdışı borçlanması gibi yöntemlerle eksik prim günlerinizi tamamlayabilirsiniz. Malulen emeklilik için gereken şartlar arasında bin 800 prim günü ve 10 yıl çalışma süresi bulunmaktadır.

  6. NEREYE BAŞVURULUR? Malulen emeklilik veya engelli emekliliği başvuruları, son çalışılan sosyal güvenlik kurumunun bağlı olduğu il veya ilçe müdürlüklerine yapılmalıdır.

BİNGÖL (UHA) - AZİZ ÖNAL

YAŞAM

BELEDİYELER