NALLIHAN DA 7 YIL ARADAN SONRA ÇELTİK EKİLEN TARLADA HASAT YAPILDI

Nallıhan ilçesi Akdere köyün de 40 dönümlük tarlada köy çiftçileri Nallıhan Belediyesi'nin desteğiyle geçmiş yıllarda çok meşhur olan Tosya pirincini yeniden üretmek için mayıs ayında ettikleri Çeltik'i hasat etmeye başladılar.

NALLIHAN DA 7 YIL ARADAN SONRA ÇELTİK EKİLEN TARLADA HASAT YAPILDI

Akdere köyünün iki eski muhtarı olan İlyas Erdoğan ile Mustafa Aydoğan'ın ortak tarlalarında hasat devam ediyor.

Çeltik üreticisi İlyas Erdoğan yaptığı açıklamada; "Nallıhan'lılar Çektiği iyi bilirler.  Geçmiş yıllarda Çeltik Nallıhanda yetiştirilen başlıca tarım ürünü idi. Ekmeğin adı nasıl tarlada buğday ise pirincin adı da tarlada Çeltiktir. Çeltik, tahıllar içerisinde suda yetiştirilen tek bitkidir.

Çeltik yetiştirilmesi zor olan, çok uğraş verilen bir üründür. Ekim için Nisan ayında tarla düzenlenir, sürülür, gübrelenir, tonçları çevrilir. Su arkları temizlenir. Tohum için ayrılan Çeltik önce içi su dolu kazana konur. 

Kazanda 4-5 gün bekletilir. Sabah tarlaya ekilir. Çeltik ekimi mayıs ayı ortalarında yapılır. Önceki yıllarda hayvanlar ile yapılan tarla düzleştirme işi şimdi traktörler ile yapılıyor. Çeltik tarlaları susuz bırakılmaz.

Ekim yapıldıktan 40 gün sonra yabancı otlar ile mücadele başlar. 1980 öncesinde Nallıhan da Çeltik tarlasındaki yabancı otlar yevmiye ile çalışan kadınlar tarafından elle ayıklanırdı. Sonra ilaçla yabancı otlar öldürülmeye başlandı.

Ekimden yaklaşık 5 ay sonra Çeltik hasadı yapılır. Çeltik olgunlaşma aşamasında ayva sarısına döner. Hasat tavaların suyu boşaltılarak, kuru ortamda yapılır. 1970 yılından önce Çeltik orakla biçilir, desteler harmana sırt ile taşınırdı. Harman yerinde desteler önce hayvanlara çiğnetilir, sonrada sopalanırdı. 

Çeltik yaba ile savrulur, eşekle taşınır, su dinklerinde dövdürülürdü. Şimdi ise bu işler traktör, Biçerdöverle yapılmakta, Çeltik fabrikalarında dövdürülmektedir. Bizde Akdere çiftçisi olarak Nallıhanda yıllar sonra eskiye dönerek meşhur yöresel Nallıhan pirincini yeniden üretmek için 7 yıl aradan sonra Çeltik ekmeye başladık. Bize destek olan Nallıhan Belediye Başkanı İsmail Öntaş'a teşekkür ederim dedi."

ANKARA (UHA) - KÜBRA DEMİR

YAŞAM

BELEDİYELER